Veel gestelde vragen.

Wanneer kan ik mijn BTW bedrag terug verwachten?

Dit is vooral voor u van belang. Om BTW aangiften te kunnen verzorgen is het jaar in 4 kwartalen ingedeeld namelijk:

 • 1ste kwartaal van januari tot maart (aangifte wordt gedaan in april)
 • 2de kwartaal van april tot juni  (aangifte wordt gedaan in juli)
 • 3de kwartaal van juli tot september (aangifte wordt gedaan in oktober)
 • 4de kwartaal van oktober tot december (aangifte wordt gedaan in januari van het nieuwe jaar)

Voorbeeld doet u de aanvraag bij ons in de maand mei ,dan zal uw BTW-aangifte in het 2de kwartaal vallen. Wij zullen uw BTW aangiften dan in juli verzorgen. U zult uw geld dan ongeveer in augustus ontvangen.

Ik moet BTW betalen over mijn opgewekte stroom? waarom en hoelang?

In het eerste jaar wordt de BTW over de aanschaf van de zonnepanelen teruggevraagd. Omdat u aangemeld wordt als ondernemer om de BTW terug te vorderen moet u (alleen in het eerste jaar) eenmalig de BTW betalen over de opgewekte energie. De Belastingdienst heeft een staffel (forfait) opgemaakt omdat het vooraf moeilijk te bepalen is hoeveel energie er wordt opgewekt. De staffel is €20 per 1000 Wattpiek. Heeft u bijvoorbeeld 10 panelen gekocht met een vermogen van 275 Wp per paneel, dan is het totale opwekvermogen 2.750 en bedraagt het forfait €60. Dit bedrag dient afgedragen te worden van het BTW-bedrag en zal op de eerste aangifte omzetbelasting worden aangegeven. Het bedrag dat u zou ontvangen is daarom altijd (iets) lager dan het BTW-bedrag op de factuur.

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
0 - 1000 WP € 20
1001 - 2000 WP € 40
2001 - 3000 WP € 60
3001 - 4000 WP € 80
4001 - 5000 WP € 100
5001 - 6000 WP € 120
6001 - 7000 WP € 140
7001 - 8000 WP € 160
8001 - 9000 WP € 180
9001 - 10000 WP € 200

Hierbij een voorbeeld;

Uw factuur bedrag is €5.000 exclusief BTW en €6.050 inclusief BTW. Hiervoor gaan wij dus €1.050 euro BTW terug vragen. Stel uw installatie heeft een opbrengstvermogen van 5000 wp en u heeft €1.050 BTW betaald aan uw installateur. Zult u dus: €1.050 - €100 = €950 + onze BTW kosten € 12,60  = €962,60 terug krijgen!

Ik heb al een BTW nummer, wat nu?

Als u al een BTW nummer heeft zijn de volgende regels van toepassing. Heeft u een BV of VOF dan is uw BTW-nummer niet persoonlijk. Vul het formulier in en wij zullen de aanvraag via de normale procedure behandelen.

Heeft u een persoonlijk BTW nummer ,namelijk een eenmansbedrijf/zzp’er. Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik heb nu een BTW nummer en ben dus ‘ondernemer’ . Kan ik nu van al mijn producten BTW terugvragen?

Helaas is dit niet mogelijk en kunt u alleen de BTW terug vragen die betrekking hebben op de zonnepanelen. Zoals de zonnepanelen zelf en  de diensten,, maar ook de BTW kosten van Zonnige BTW zullen wij terugvragen.

Wat gebeurt er na mijn BTW teruggave?

Wij zullen na de aanvraag een verzoek indienen tot ontheffing van de administratieve verplichtingen. Zo hoeft er in de toekomst geen BTW aangifte meer ingediend te worden.

Wat gebeurt er met mijn gegevens na de aanvraag?

Nadat wij uw aanvraag hebben ingediend zullen wij nog 7 jaar uw gegevens bewaren. Dit is voorgeschreven door de Belastingdienst. Daarna zullen wij uw gegevens laten vernietigen door een erkend bedrijf hiervoor.

Wat doet uw bedrijf?

Wij zullen alle BTW kosten ,die zijn gemaakt voor de zonnepanelen ,terugvragen. Wij vragen hiervoor een BTW nummer aan en zullen aan de hand van uw gegevens een BTW aangifte insturen.

Kan ik post verwachten van de Belastingdienst?

Wij zullen ten alle tijden de post ontvangen wat betrekking heeft tot de aanvraag van de BTW zonnepanelen. Mocht u toch post ontvangen die te maken heeft met de aanvraag, dan verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk naar ons op te sturen. Met uitzondering van het volgende:

 • Inloggegevens van de Belastingdienst: deze brieven kunt u bewaren. Wij werken met een eigen belasting omgeving waarvoor wij geen inloggegevens van de aanvragers gebruiken.
Ik moet een rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst, waarom is dit?

U bent nog niet bekend bij de Belastingdienst als ondernemer. De belastingdienst wilt graag uw rekeningnummer weten waar het bedrag op gestort mag worden.

Hoe geef ik mijn rekeningnummer door aan de Belastingdienst?
 • U gaat naar de website van de Belastingdienst of klik hier.
 • Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in.
 • Scrol naar beneden waar u overige formulieren ziet staan in het linker kolom.
 • Ga naar wijziging rekeningnummer.
 • Geef aan op de formulier, dat u alleen voor de BTW het rekeningnummer wijzigt.
 • U vult uw eigen gegevens in, u bent. Uw functie is ‘’eigenaar’’.
 • Heeft u niet eerder een onderneming gehad dan is uw sub nummer 01.
 • Het subnummer loopt op naarmate u vaker een onderneming heeft gehad.
Tot wanneer kan ik de BTW terugvragen?

Op 03-04-2018 heeft de Belastingdienst gepubliceerd, dat BTW terugvragen over installaties die voor 2013 zijn aangeschaft, ook de BTW kan worden teruggevorderd.

No cure No pay

Heeft u een aanvraag ingediend bij ons maar heeft u toch vanwege een bepaalde reden geen recht op de BTW teruggaaf? Wij hanteren No Cure No pay, wat betekent dat u het bedrag dat u aan ons betaald heeft terugkrijgt.

Wat betekent de KOR-regeling?

Wanneer een onderneming onder de grens van 20.000 euro exclusief btw aan omzet heeft per kalenderjaar dan kan die gebruik maken van de ‘Kleine Ondernemers Regeling’ . Als eigenaar van zonnepanelen, ook wel zonnepaneelhouder genoemd, zult u onder deze grens zitten, wat positief is! Door het toepassen van de KOR wordt u vrijgesteld van het doen van btw-aangiftes vanaf het eerst volgende kalenderjaar. Gedurende het jaar van uw aanvraag verzorgen wij uiteraard alle nodige btw-aangiftes en administratie. Vervolgens heeft u hier geen omkijken meer en wordt u vrijgesteld.

Nieuwe KOR per 2020

Belangrijk; Vanaf 1 januari 2020 geldt de KOR-regeling voor een periode van minimaal drie jaar. Dit houdt in dat wanneer u binnen deze 3 jaar zelfstandig wilt gaan ondernemen dit goed in de gaten moet houden. Wilt u inhoudelijk meer weten over de regeling? Stuur even een e-mail naar info@zonnigebtw.nl en 1 van onze adviseurs zal u verder helpen.

Regel direct uw zonnepanelen BTW teruggave.

direct aanvragen